Dania na grilla – o tym często słyszy się!

Dania na grilla – o tym często słyszy się!

admi112 25 maja 2020

Dania na grilla – chociaż największą zaletą grilla jest prostota serwowanych potraw, nie oznacza to, że potrawy z grilla muszą być nudne lub niezbyt skuteczne. Jeśli zależy nam na atrakcyjnym wyglądzie naczyń, zakładamy szaszłyki. To, na co je przygotowujemy, zależy tylko od naszej wyobraźni i naszego kulinarnego smaku. Karkówka, boczek, a nawet drób doskonale nadają się do krążków cebuli, cukinii, papryki i grzybów. Możemy również przykleić warzywa do patyków. Jednak, aby były miękkie i aromatyczne, marynuj je przed pieczeniem.

Dania na grilla! O czym mówią fachowcy?

Ciekawą ofertą są również szaszłyki owocowe. Ananas, jabłko, banan, ale także winogrona lub truskawki są idealne do grillowania. Pamiętaj, aby piec owoce przez krótki czas – dosłownie kilka minut, aby były ciepłe i chrupiące, ale nie prażone. Ta przekąska najlepiej smakuje z miodem i sosem cytrynowym. Jednak aby uniknąć nudy podczas jedzenia, warto od czasu do czasu wprowadzać zmiany. Odrobina egzotyki z pewnością przyniesie azjatyckie przysmaki do grilla, a dokładniej mówiąc dania na grilla.

W krainie wiśniowych kwiatów istnieje wiele technik przygotowywania potraw z grilla, które są znane pod ogólną nazwą Teriyaki. Teriyaki jest tak popularne w Japonii, że możemy kupić kanapki z grilla na ulicy, a nawet w fast foodach – nawet w amerykańskich sieciach. Japońskie grillowanie opiera się na marynowaniu mięsa w sosie sojowym i słodkim winie ryżowym z dodatkiem miodu, cukru i imbiru. W takiej marynacie możemy przygotować ryby, owoce morza lub drób. Doskonały starter do grilla, który możemy również pożyczyć z Tajlandii. Wykonane są z kawałków mięsa, np. B. Pierś z kurczaka marynowana w sosie z soku z limonki, czosnku, trawy cytrynowej i kurkumy. Mięso przygotowane w ten sposób powinno być szaszłykami szaszłykowymi i opiekować się rusztem. Najlepszy sos do satay z kurczaka to pasta z orzeszków ziemnych. Warto jest zatem postawić na dania na grilla.