Dania z grilla, czyli wiedza o grillowaniu!

Dania z grilla, czyli wiedza o grillowaniu!

admi112 27 maja 2020

Dania z grilla – grillowanie to bardzo obszerny temat. Obejmuje zarówno umiejętności podstawowe, jak i zaawansowane. Czy ruszt grillowy należy czyścić za każdym razem? Co zrobić, jeśli pojawią się płomienie Kiedy należy grillować przy zamkniętej pokrywie? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziesz poniżej!

Dania z grilla – jak warto postępować?

Czy ruszt grillowy należy czyścić za każdym razem? Tak, należy to robić za każdym razem, nie tylko dlatego, że sprawia, że ​​ruszt wygląda lepiej, ale także dlatego, że produkty z grilla szybko przyklejają się do nieoczyszczonych paluszków. Łatwiej jest je usunąć z czystego rusztu, a także pozostawia apetyczny wzór w paski. Nie należy o tym zapominać stawiając na dania z grilla.

Jak czyścić pozostałe elementy grilla? Grill należy czyścić nieco dokładniej raz w miesiącu. Następnie należy dokładnie przestrzegać instrukcji producenta. Umyj grill wodą z mydłem za pomocą gąbki. Sadzę i zanieczyszczenia gromadzące się w pokrywie grilla należy regularnie zarysować. Podnieś ruszt, umyj palniki, czajnik do grillowania i ociekacz. Pamiętaj o tym, stawiając na dania z grilla.

Szczegółowe instrukcje dotyczące konserwacji i czyszczenia grilla znajdują się w instrukcji obsługi. Jeśli masz grill węglowy, pamiętaj, że popiół zawiera wodę. Jeśli pozostanie w grillu przez długi czas, może spowodować rdzę. Czy przed rozpoczęciem grillowania musisz nasmarować grill olejem? Nie jest to zalecane, chociaż robi to wielu entuzjastów grilla. Zwróć uwagę, że olej kapiący z grilla może powodować płomienie zarówno na węglu drzewnym, jak i grillach gazowych. Smarowanie oleju tylko do grillowania produktów, a nie do rusztu do gotowania, pozwala zaoszczędzić tłuszcz, a później ułatwia wyjmowanie z grilla