Dania z grilla, czyli zdrowe jedzenie

Dania z grilla, czyli zdrowe jedzenie

admi112 13 czerwca 2020

Dania z grilla – pierwszy półkolisty grill został zaprojektowany przez amerykańskiego Georga Stephena. Jako spawacz w Weber Brothers Metal Works, ojciec 6 córek i 6 synów, spędzał głównie weekendy ze swoją rodziną – często grillując. Niestety popularny wówczas grill murowany nie był w stanie kontrolować płomienia i bardzo często okazało się, że mięso było niedogotowane lub niedogotowane. Ponadto czyszczenie urządzenia było prawdziwym zadaniem.

Dania z grilla to potrawy, które warto zjeść!

Niezadowolony mężczyzna wpadł na pomysł, aby umieścić ruszt na stalowej półkuli z pokrywką i przymocować do niego trzy stalowe nogi. Od tego czasu grill został wszędzie przywieziony. Wynalazek szybko stał się znany i kiedy George’s Barbecue Kettle stał się najlepiej sprzedającym się produktem Weber. Dziś wszyscy go znamy i lubimy korzystać z grilla w każdy ciepły weekend. Dania z grilla są zdrowsze niż pieczone lub smażone. Mają też mniej kalorii, dlatego są świetne, gdy dbamy o sylwetkę. Jest tylko jeden warunek – musisz być odpowiednio przygotowany. Możesz grillować na węglu, gazie, grillu elektrycznym lub patelni grillowej. Ostatnia z opcji pozwala piec bez tłuszczu i bez wychodzenia z domu. Ale czy to jest to?

Chociaż grill węglowy jest najpopularniejszy, najzdrowszym sposobem grillowania jest urządzenie gazowe lub elektryczne. Przygotowane na nim dania są zdrowsze. Dlaczego Podczas grillowania na urządzeniach węglowych stopiony tłuszcz kapie na gorący węgiel, pali się i przekształca w lotne, szkodliwe związki, które osadzają się na żywności. Wiadomo, że kiełbasa, krew i wieprzowina występują najczęściej na polskim grillu. Niestety warzywa i ryby rządzą bardzo rzadko, co jest zdecydowanie lepsze dla sylwetki. Zamiast zbierać kolejny plasterek bekonu z gęstym sosem, sięgnij po warzywa (grzyby, ziemniaki, papryka, bakłażany, cukinia). Podaruj sobie deser dla zdrowych, ale słodkich owoców (ananas, banan, jabłko). Warto jest o tym pamiętać stawiając na dania z grilla.

Kupuj produkty od sprawdzonych lokalnych dostawców zamiast supermarketów. Twoje ciało z pewnością będzie ci wdzięczne. Pod żadnym pozorem nie wkładaj gotowego mięsa do kosza w supermarkecie. Nie chcą nawet wiedzieć, co jest w ich ogórkach.

Jeśli nie możesz sobie wyobrazić grilla bez mięsa, wybierz drób lub indyka. Będzie zdrowszy i równie smaczny. Pożegnaj się z karkówką, żebrami, boczkiem i grillowaną kiełbasą. Zawierają dużo cholesterolu i nasyconych kwasów tłuszczowych. A skąd wiesz, że ma to negatywny wpływ na zdrowie.