Grillowanie a spędzanie czasu z najbliższymi

Grillowanie a spędzanie czasu z najbliższymi

admi112 21 czerwca 2020

Potrawy na grilla – każdy, kto okazjonalnie lub regularnie grilluje ze swoimi bliskimi, wie, jak ważne jest właściwe paliwo podczas grillowania. Nawet najlepszy grill i wysokiej jakości produkty spożywcze nie dają nam dobrego dania bez odpowiedniego paliwa i stałej, ustawionej temperatury.

Potrawy na grilla – zwróćmy na to szczególną uwagę

Zgodnie ze standardami europejskimi do grillowania na węgiel drzewny powinniśmy używać wyłącznie węgla drzewnego lub brykietu. Pamiętaj też, że zanim kupimy paliwo, sprawdzamy jakość – kupujemy tylko od sprawdzonych producentów, aby mieć pewność, że nasze grillowanie nie przyczyni się do zanieczyszczenia środowiska. Gdy tylko wiemy, że należy kupić bezpieczne paliwo, pojawia się pytanie: brykiet czy węgiel drzewny? To odwieczne pytanie wszystkich amatorów grillujących na grillu węglowym. W związku z czym dzisiaj postaramy się zbliżyć te dwa paliwa do siebie i pomóc przezwyciężyć ten zastój, jeżeli chodzi o potrawy na grilla.

Brykiety drewniane są wytwarzane z różnych składników, w tym z węgla drzewnego, torfu, trocin, słomy i substancji łatwopalnych. Wszystkie te elementy są specjalnie prasowane pod wysokim ciśnieniem. Środkiem wiążącym jest zwykle żywica, klej lub skrobia ziemniaczana. Warto jest zwrócić na to uwagę w odniesieniu na potrawy na grilla. Brykiet ma bardziej zwartą strukturę niż węgiel drzewny, co oznacza, że ​​jego czas zapłonu jest dłuższy. Jednak powoduje to również, że brykiet drzewny pali się dłużej i zatrzymuje ciepło, dlatego jest bardziej skuteczny i nie wymaga grillowania, aby stale dodawać paliwo do grilla. Brykiety ułatwiają równomierne rozprowadzenie ciepła na całej powierzchni rusztu. Wydajność brykietu zależy oczywiście od jego jakości, ale często może on nawet utrzymywać ciepło przez 4 godziny.

Jednak, aby zapalić brykiet, potrzeba nieco więcej cierpliwości. Zwłaszcza początkowa faza może powodować pewne trudności. Jest to jednak opłacalny wysiłek, biorąc pod uwagę późniejszą wydajność brykietu. Dla wyjątkowo niecierpliwych osób dobrym rozwiązaniem jest zakup dodatkowego komina, który znacznie ułatwia proces zapłonu. Cena brykietu odpowiada jego wydajności. Za opakowania o masie 2,5 kg płacimy co najmniej 15 zł, a za 10 kg dobrych brykietów możemy wydać nawet około 200 zł. Jeśli jednak interesuje Cię naturalny, bezpieczny brykiet, który utrzymuje stałą temperaturę na grillu przez długi czas, nie powinieneś oszczędzać na nim.