Kamień solny do grillowania, a potrawy z grilla!

Kamień solny do grillowania, a potrawy z grilla!

admi112 7 maja 2020

Potrawy z grilla – grillowanie to szereg różnych technik, które mogą urozmaicić każde danie. Jednym z nich jest gotowanie potraw na kamieniu solnym. Ta innowacyjna metoda nadaje potrawie niepowtarzalny smak i wzbogaca ją o dodatkowe minerały. O co dokładnie chodzi?

Potrawy z grilla, czyli dwie metody grillowania

Grillowanie na kamieniu solnym to nie tylko sposób na stworzenie wyjątkowego dania, ale także zachwycenie gości takim samym grillowaniem z okazji wspólnej uczty. Możemy grillować na kamieniu solnym na dwa sposoby. Pierwszym z nich jest tradycyjne umieszczenie solnego kamienia na grillu i układanie kawałków mięsa, ryb lub warzyw. Dzięki zamkniętej pokrywie ruszt grilla działa jak piekarnik, aby równomiernie upiec nasze danie, a słony kamień działa jak miska grillowa o specjalnych właściwościach, jeżeli chodzi o potrawy z grilla.

Druga metoda z pewnością przyciągnie uwagę naszych gości. Solny kamień rozgrzewa się na ruszcie i umieszcza na drewnianej desce pośrodku stołu. Goście układają kawałki filetu, krewetek i cienko posiekanych warzyw na tak rozgrzanym kamieniu. Pieczenie mięsa i innych składników zajmuje około 10-15 minut. W przeciwieństwie do pierwszej metody musimy tutaj odwrócić naczynia. Solny kamień doskonale utrzymuje ciepło, dzięki czemu możemy spędzić z nim większość wieczoru. W razie potrzeby możemy go ponownie rozgrzać.

Grillowanie na kamieniu solnym jest przyjemne i szybkie. Naczyń nie trzeba wcześniej przyprawiać, ponieważ kamień nadaje im odpowiedni smak ze względu na zasolenie. Naczynia nie mają bezpośredniego kontaktu z ogniem, dzięki czemu są soczyste, ale nie zwęglone i spalone. Ponadto przenikają je cenne minerały. Kupno kamienia solnego jest zdecydowanie opłacalną inwestycją. Sesja grillowania to tylko 5% utrata objętości kamienia, więc wystarczy na kilka do kilku aplikacji bez większych problemów. Co ciekawe, kamień solny jest również używany w piekarniku do grillowania. Pamiętamy tylko, aby po każdym grillowaniu wyczyścić go gąbką i wodą (bez detergentu), dokładnie osuszyć i przechowywać w suchym miejscu.