Potrawy na grilla, czyli jedzenie dla dziecka!

Potrawy na grilla, czyli jedzenie dla dziecka!

admi112 5 czerwca 2020

Potrawy na grilla – Sezon grillowania jest w pełni. Świętujemy w ogrodzie z przyjaciółmi na wakacjach. Dzieci biorą również udział w grillowaniu. Czy możesz zjeść wszystko, co pojawia się na grillu? Potrawy z grilla mogą jeść dzieci w wieku od 3 lat. Pamiętaj jednak, aby przygotowywać potrawy zgodnie z zasadami zdrowego grillowania i wybierać tylko produkty ze sprawdzonych źródeł.

Potrawy na grilla … kilka ciekawostek

Grill, na którym pojawiają się dzieci, nie powinien być oświetlony substancjami chemicznymi. Najlepiej jest, jeśli węgiel znajduje się w kominku i używasz tac lub folii aluminiowej do pieczenia mięsa lub ryb, aby tłuszcz nie kapał. Uważaj, aby nie grillować mięsa zbyt długo, ponieważ powinno być delikatne, jędrne i apetyczne, jeżeli chodzi o potrawy na grilla.

Grill dla dzieci nie może obejść się bez warzyw. Wybierz różne kolory i kształty: cukinia, bakłażan, pieprz, marchew, ziemniak, szparagi. Im większa różnorodność, tym większy apetyt dziecka. Wreszcie kolorowe – to się nazywa fajne! Nie masz pojęcia, jak zachęcić dziecko do jedzenia? Przygotuj szaszłyki warzywne w nakierowaniu na sprawdzone potrawy na grilla.

Gotowane warzywa tracą wszelką wartość odżywczą. W międzyczasie podczas grillowania nie są z nich usuwane witaminy i minerały. Na grillu dla dzieci można również znaleźć piersi z ryb, indyków i kurczaków. Przypraw przyprawy ziołami i koniecznie zawiń je w folię aluminiową. Daj dziecku domowe sosy jogurtowe zamiast keczupu i majonezu. Nie używaj gotowych ogórków – są pełne wzmacniaczy smaku, jeżeli chodzi o potrawy na grilla. Naturalne zioła, olej i owoce cytrusowe zawierają przeciwutleniacze. Wybór jest łatwy, prawda? Dzieci nie powinny jeść grillowanych kiełbas, ponieważ podczas pieczenia tworzą się szkodliwe substancje – substancje, które mogą osadzać się na grillowanych potrawach – nitrozoaminy. Nie podawaj dziecku grillowanego mięsa bezpośrednio na grillu, który musi zostać poddany obróbce termicznej. Tłuszcz kapiący na gorące węgle tworzy substancje rakotwórcze

Spalone mięso jest źródłem substancji rakotwórczych, takich jak węglowodory aromatyczne, heterocykliczne aminy aromatyczne i benzopiren. Dziecko powinno również unikać mięsa przyprawionego lub marynowanego z gotowymi ogórkami. Są źródłem glutaminianu sodu i tłuszczu trans. Kiedy je grillujesz, powstają substancje, które wpływają na układ trawienny dziecka w odniesieniu do przedstawiane potrawy na grilla.

Nie podawaj dziecku słonych i pikantnych potraw. Przetworzona żywność może prowadzić do rozwoju wielu chorób w przyszłości, na przykład nadciśnienie tętnicze. Zawsze sprawdzaj, czy mięso podane maluchowi jest upieczone. Surowe jedzenie w połączeniu z wrażliwym żołądkiem dziecka prowadzi do zatrucia pokarmowego. Maluch będzie zniechęcony grilem, a zamiast uczty spędzić cały wieczór w toalecie.