Potrawy z grilla – kilka ciekawostek

Potrawy z grilla – kilka ciekawostek

admi112 4 czerwca 2020

Potrawy z grilla – chociaż zapach grillowanego mięsa dominuje od wiosny do jesieni, wszystko można grillować. Warzywa, owoce, a nawet ser są interesującą alternatywą dla popularnych kiełbas, a bezmięsne przepisy na grilla stają się coraz bardziej popularne wśród wegetarian. Z warzyw na grillu najczęstsze są cukinia, papryka i kukurydza.

Potrawy z grilla – o czym warto pamiętać?

Jak najszybciej przygotujemy paprykę. Po prostu pokrój warzywa na ćwiartki i posyp olejem. Piec chleb po obu stronach przez kilka minut, uważając, aby nie przypalić warzyw. Kukurydzę najlepiej prażyć folią aluminiową. Wlej olej i sól do żółtej kolby – możemy również dodać inne przyprawy lub zioła, owinąć folią aluminiową i umieścić na grillu. Cukinię możemy przygotować na wiele sposobów. Zwykle jest to część przekąski z grilla przygotowywanej z wielu warzyw, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby gotowały same. Jeśli cukinia zostanie pokrojona w cienkie plasterki o długości około jednego centymetra, marynowana w oliwie z oliwek i ziołach, a następnie delikatnie posiekana, będzie najsmaczniejsza, jeżeli chodzi o potrawy z grilla.

Potrawy z grilla – pomysły

Popularna w polskiej kuchni rzadko trafia do domowych grillów. O dziwo, bo to idealne warzywo, dzięki któremu możemy wyczarować nie tylko pyszne, ale i bardzo różnorodne dania z grilla. W podstawowej wersji możemy owinąć ją folią i umieścić na drucianej półce. Jednak potencjał ziemniaka jest znacznie wyższy. Najpierw możemy pokroić w plasterki – ale nie do końca, aby warzywa pozostały w jednym kawałku – skrop oliwą, posyp solą lub przypraw do grilla i upiecz w folii. Do tego oryginalnego, chrupiącego dania przygotuj aromatyczne sosy na bazie jogurtu i świeżych ziół. Prosty i tani posiłek, a gościom z cegły spodoba się, jeżeli chodzi o potrawy z grilla.

Większe ziemniaki są idealne do farszu. Lekko ugotowane warzywa w mundurach, pokrojone na pół, wydrążone obie części, posyp olejem, napełnij ulubionym nadzieniem (na przykład smażone pieczarki z czosnkiem i żółtym serem), złóż, posmaruj olejem i zawiń w folię. Pieczemy przez kilka minut.