Risotto z grilla – inspiracja

Risotto z grilla – inspiracja

admi112 27 maja 2020

Dania z grilla – postanowiliśmy poszukać inspiracji do przepisu na grillowane risotto na rynku. Oboje wiedzieliśmy, że chcemy przygotować danie z ukochaną dynią. Uwielbiamy go i używamy go codziennie w różnych przepisach, pikantnych i słodkich, do zup kremowych, przekąsek, śniadań i kolacji. Nadal nie mamy dość!

Dania z grilla to sposób na wolne popołudnie!

Spędzanie sobotniego poranka na rynku to dla nas przyjemność. Żywa atmosfera, kuszące aromaty, świeże produkty … Większość zakupów zrobiliśmy u naszego ulubionego sprzedawcy, który z uśmiechem na twarzy wybrał najpiękniejsze warzywa. Kupiliśmy dynię, cebulę, pietruszkę, czosnek i kapustę pak choi. Gdy szliśmy między kabinami, zwróciliśmy uwagę na aromat grzybowy. Zgodziliśmy się – grzyby muszą być zawarte w tym naczyniu! Warto jest zatem postawić na sprawdzone dania z grilla.
Wybraliśmy jedno z naszych ulubionych dań: risotto z grilla. Klasyczna włoska kuchnia zajmuje dużo czasu – ciągłe mieszanie i dodawanie bulionu. W ciągu tygodnia zwykle łączymy ugotowany ryż ze smażonymi składnikami na patelni i serwujemy jako ekspresowy gulasz. Dawno nie gotowaliśmy risotto z prawdziwymi grillowanymi warzywami. Nie mogliśmy się doczekać!

Kolejnym składnikiem grillowanego risotto jest ryż. Najpopularniejszą włoską odmianą jest Arborio, która jest uprawiana na północy kraju. Charakteryzuje się charakterystyczną teksturą po ugotowaniu i doskonałym smakiem. Same warzywa i ryż nie wystarczą, aby przygotować pyszne risotto z grilla. Potrzebujemy innego składnika, który wzbogaci grillowane risotto i doda mu smaku. Tym razem dylemat między daniem z mięsem i bez niego rozwiązał się i tego dnia zaprosiliśmy na obiad wegetariańskiego przyjaciela. Kupiliśmy także dwie wersje koziego sera na rynku: roladę i twarożek. Po powrocie z zakupów zaczęliśmy przygotowywać grillowane risotto, jeżeli chodzi o dania z grilla.

Risotto zaczynamy od grillowanych warzyw, przygotowując ryż. Umieść masło w gorącym woku. Po rozpuszczeniu wrzuć posiekaną cebulę i, jeśli masz się dobrze, wlej ryż. Grilluj powstałe risotto z warzywami przez 5 minut, ciągle mieszając. Następnie dodaj wytrawne białe wino i delikatnie mieszaj, aż alkohol wyparuje. Po odparowaniu wlej stopniowo bulion. Chcemy osiągnąć pożądaną konsystencję ryżu lub al dente. Krótko przed końcem wymieszaj zawartość woka z kozim serem, pieprzem i solą.